Historien bag Kongebryg

null
Sådan startede det hele …

Som ved et pludseligt lynnedslag med følge af øjeblikkeligt klarsyn, tilsmiledes Martin af åbenbaringens stærke greb. Med en nærmest melodisk klang stryger, som af en harpe, følgende ord fra Martins mund: ”Vi skal da lave vores eget julebord!”, og han fortsætter: ”Vi mangler bare øllet!”. Dette udråb blev snart modtaget som en idé, med klang af opfordring til handling. Folkemassernes holdning og forventning blev formet, og satte sig hurtigt som ler der brændes. Således gik det til, at Kongebryg grundlagdes.

Men intet guld, springer af egen kraft frem fra jorde. Adskillelige vintre gik med tilegnelse af ølbryggerens ædle kunst og håndværk. Mangt og meget blev prøvet, og mange favne af middelmådigt øl fik rendestenen som medie for sin sidste rejse.  Endelig efter et væld af tilpasninger, tilspidsninger og afrundinger, begyndte de første dråber af ”godt-øl” at flyde fra hanernes tud. De øl der nu ved bryggerens hånd kunne tappes, var da også en sand konge værdig.

Vision for det 21. århundrede

Det er Kongebrygs vision, fortsat at forstærke vores profil og derved blive en betydelig spiller på det danske mikrobryggerimarked. Kongebryg skal placere sig i front, hvad angår udbredelsen af øllets mangfoldighed, ved, såvel at være følgesvend til frikadellen, som trofast væbner til Foie gras’en.

 

Hvordan vi gør det

I Kongebryg har vi valgt at brygge vores øl på et gammelt engelsk Grundy bryganlæg, som blev udviklet i 50´erne specielt til mindre bryggerier, som ønskede højere kvalitet end der ellers kunne opnås.

Vi siger derfor med stolthed, at anlægget har bestået sin prøve med glans, da det den dag i dag, mere end 60 år efter, stadigvæk faciliteter ølbrygning i særklasse.

En af fordelene ved Grundy anlægget, er muligheden for trinmæskning under brygprocessen. Dette betyder at vi under fremstillingen af øllet, har rigtig mange parametre at skrue på i forhold til smag og fylde. På denne måde kan vi forfine smagen i langt højere grad, end det ellers er muligt på mange andre, også nyere anlæg.

Anlægget har gennem årene produceret for mange prominente bryghuse. Her kan blandt andre nævnes det nu hedengangne Ølfabrikken  – overtaget af Harboe, Pladderballe bryghus – overtaget af Svaneke bryghus.

Hele vores produktserie fremstilles ved anvendelse af dansk pilsnermalt fra Fuglsang Malteri og specialmalt fra tyske Weyerman i Bamberg. Årsagen til at vi bruger de tyske specialmalte skal findes i, at man i tyskland siden 1516 har været underlagt det, de dernede kalder Reinheitsgebot hvilket betyder, at øllet udelukkende må indeholde vand, gær, bygmalt og humle. Tyskerne har derfor været nødt til at specialisere sig i ristning af malt, og er til stadighed førende på verdensmarkedet.

Den anvendte humle er som udgangspunkt traditionelle afprøvede sorter fra England, Tjekkiet, Tyskland og New Zealand. Som et af de få bryggerier i Danmark anvender vi i Kongebryg vådgær til fremstilling af det gode øl. Vådgæren er meget skrøbelig og udkonkurreres nemt af vildgær, hvilket er årsagen til at mange, for nemhedens skyld, fravælger denne. Vådgæren kan efter vores mening ikke undværes, da den er enormt belønnende i sin aromatiske karakter og giver dufte der leder tankerne hen på blomster, krydderier og frugt.  Gæren kommer som udgangspunkt fra WhiteLabs i USA. WhiteLabs har verdens største mikrobiologiske bibliotek og gærtyper fra hele verden.

Det Stockholmske Blodbad, Fra Kongebryg. En Barley Wine på 11 % VOL:
Øl produktion på Micro-Bryggeriet Kongebryg Aps, i Næstved

Når du drikker Kongebryg vil du bemærke, at der er en ganske lille gærrest i bunden af flasken. Denne gærrest er din garanti for, at øllets indhold af kulddioxid er dannet ved efterkarbonering på flaske. Efterkarboneringen går i sin enkelthed ud på, at der tilsættes sukker og frisk gær til øllet inden det tappes og kapslen monteres. Gæren omdanner sukkeret til alkohol, aromastoffer og kuldioxid, som optages i væsken (karbonering). Gæren er et levende produkt og da Kongebryg er ufiltreret og upasteuriseret betyder det, at ved korrekt opbevaring – opretstående, mørkt og køligt, sørger gæren for, at øllet bliver ved med at udvikle sig i smag og kompleksitet. En Kongebryg har derfor en utrolig lang holdbarhed. Prøv f.eks. at gemme en af Kongebrygs alkoholtunge øl i kælderen, og lad den hvile der i 2 år, og knap den så op. Du vil nu opleve en fantastisk øl som kun er blevet endnu mere interessant.